Tillgänglig data är framtiden!

Vi har länge ansett att kunden ska vara fri att använda sin egen data. I juni 2018 presenterades Data Transfer Project vars syfte är att underlätta överföringen av data mellan olika plattformar. Bakom projektet står Google, Microsoft, Facebook och Twitter.

Ett standardiserat API skulle betyda att individer på webben enklare kan flytta sin data mellan olika leverantörer och tjänster. Det blir mycket enklare att byta leverantör av olika tjänster, använda olika leverantörer samt att konkurrenskraften blir starkare.

Det är kul att se att de största molntjänstföretagen så tydligt visar att öppenhet och att kunden äger sin data är framtiden. Vi har alltid varit ett öppet system via API och export och import, men har ofta stött på system vi ska samverka med som inte haft denna filosofi. System som inte har öppenhet och lättillgänglig data kommer inte att accepteras.

Per Appelgren, CTO SwedeTime

Här kommer några av de fördelar som detta för med sig.

  • Det blir lättare att integrera system och välja det bästa från flera olika leverantörer
  • Du kommer lättare kunna flytta data från ett system till ett annat, t ex om du vill byta leverantör av musiktjänst, bildtjänst etc.
  • Konkurrensen blir hårdare och tjänsterna måste därmed bli bättre
  • Leverantörer som låser in data tvingas ändra sig eller försvinner från marknaden
  • Ny innovation blir möjlig

Källor:

https://www.theverge.com/2018/7/20/17589246/data-transfer-project-google-facebook-microsoft-twitter

http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2018/07/google-facebook-microsoft-and-twitter-bang-the-drum-in-unison-for-the-data-transfer-project-that-nears-completion.html

Relaterade nyheter