Time for thoughts: Att jobba NATT i ett år gör att du åldras ett och ett halvt

Att jobba NATT i ett år gör att du åldras ett och ett halvt

Så sa en erfaren bekant till mig när jag under gymnasiet berättade om den generösa OB-ersättningen jag skulle få för alla nattpass jag jobbade.  Nyare forskning (ja, det har ju gått en tid sen gymnasiet… ) visar liknande siffror  de personer som jobbat skift i mer än 10 år uppvisar samma resultat som de som är 6 år äldre. Och nu pratar jag bara tecken på åldrande, det finns också forskning som visar på ökade risker för diverse sjukdomar.

Visst finns det mycket du kan göra själv för att få bättre hälsa när du jobbar natt, men ansvaret ligger mest på dig som ARBETSTAGARE och inte på arbetsgivaren. 🤦🏼‍♀️

Det enda ARBETSTIDSLAGEN säger är att du ska ha dygnsvila och veckovila och jobba 8 timmar per natt i snitt, men det är allt. Många avtal har arbetstidsförkortning, men det är inget lagkrav. Dessa avtal är dessutom ofta max 4 timmar kortare.

Tänk om varje timme nattetid räknades som 1,5 timme? Det är ju rimligt, du åldras ju 1,5 timme! Gör du 3 nattpass a 8 timmar behöver du alltså bara jobba 4 timmar till, sen är du klar med din arbetsvecka (28 timmar). Det vore väl gött?

Hur tycker du nattarbete ska värderas?

Ida Bidevind,
CEO SwedeTime
swedetime logo

 


Time for thoughts är en serie av inlägg där SwedeTimes VD, Ida Bidevind delar sina erfarenheter och tankar från branschen på LinkedIn. Vill du ta del av läsarnas kommentarer eller själv säga något så hittar du inlägget på LinkedIn nedan. Du är också välkommen att kontakta oss direkt.

Källa: LinkedIn

Relaterade nyheter